De aanschaf van een auto is niet altijd een gemakkelijke opgave. In tegendeel, het kan een hele stressvolle onderneming zijn. Indien je bij een auto dealer bent om een occasion te kopen, kan het helemaal een spannende situatie zijn. Hier heb je te maken met verkopers en dit kan soms een ongemakkelijk gevoel opleveren. Er zijn een aantal fouten die mensen vaak maken wanneer zij een occasion gaan aanschaffen. De meest voorkomende zijn hier op een rij gezet, zodat jij ze kan voorkomen als je een occasion gaat kopen bij een auto dealer.

Financiële fouten

Sommige auto dealers vragen hele hoge administratieve kosten voor de koop van een occasion. Soms wordt dit ingedeeld onder de noemer ‘documentatie kosten’ of ‘verwerkingskosten’. Het is niet ongewoon om een bepaald bedrag te betalen voor de administratie, maar let er goed op dat bedrag proportioneel is. Onthoud dan altijd dat dit bedrag onderhandelbaar is. Let ook altijd goed op wanneer bedrijven een cashback actie houden voor occasions, vaak wordt dit bedrag uiteindelijk bij de prijs van de auto opgeteld, waardoor het voordeel minimaal is. Let dus goed op of de prijs van de auto redelijk is.

Inruil waarde

Het komt vaak voor dat mensen hun huidige auto inruilen voor een bepaald bedrag. De hoogte van dit bedrag ligt gemiddeld lager dan de huidige marktwaarde. Dit is een prijs die je betaalt voor het gemak van het inruilen van de auto bij een auto dealer. Daarnaast is het logisch dat een auto dealer er zelf ook nog winst op moet kunnen maken. Het heeft zeker voordelen om de auto bij een dealer in te ruilen voor een iets lager bedrag. Zorg er echter voor dat dit bedrag nog wel redelijk is en trap niet in het lage bedrag dat de auto dealer waarschijnlijk in eerste instantie zal bieden. Het is belangrijk om van te voren te kijken wat de huidige marktwaarde is en dan te bedenken wat je bereid bent om te zakken voor het gemak van het inruilen. Wijk hier niet te veel van af. In het ergste geval kan e de auto altijd nog particulier zelf verkopen.

Niet goed inlezen

Wanneer je een occasion gaat kopen, is het belangrijk om van te voren een goede start te maken door jezelf in te lezen. Kijk wat voor auto je wilt, wat de marktwaarde ongeveer is, wat veel voorkomende gebreken van bepaalde merken zijn. Enige kennis hebben van occasions, zal het aankoopproces versnellen. Daarnaast weet je hierdoor de juiste vragen te stellen en misschien teleurstellingen te voorkomen. Uiteraard hoef je geen expert te zijn, maar enige basiskennis kan zeker geen kwaad.

Een auto kopen is een spannende en leuke stap. Zeker wanneer je bovenstaande veelvoorkomende fouten in gedachten houdt, moet het proces helemaal goed komen. Ga goed voorbereid op pad. Stel genoeg vragen en wees kritisch. Daarnaast zal de auto dealer vooral ook bereid zijn om te helpen met het vinden van de juiste occasion.