Heb je een camper of een bedrijfsbus? Dan is het mechanisch beveiligen van het voertuig een absolute noodzaak. Diefstal en inbraak komt regelmatig voor. Daardoor is het tegenwoordig zelfs zo dat veel verzekeraars eisen stellen aan de beveiliging van campers en bedrijfsbussen. Zonder goede beveiliging kan het zomaar zijn dat je voertuig niet meer wordt geaccepteerd.

Laten ons je daarom informeren over de verschillende Bearlock sloten voor het mechanisch beveiligen van jouw voertuig.

Motorkapslot

Je zou het misschien niet verwachten, maar lang niet alle dieven hebben de intentie om er met je camper of bedrijfsbus vandoor te gaan en richten zich op de waardevolle onderdelen die zich onder de motorkap bevinden. 

Voorbeelden van dergelijke onderdelen zijn bijvoorbeeld de accu en de motormanagementunit. Vanuit de fabriek worden campers en bedrijfsbussen uitgerust met een motorkapslot dat relatief eenvoudig is open te breken. Daardoor is het aan te raden om een extra motorkapslot te laten bevestigen dat een stuk steviger is. Het Bearlock motorkapslot is daar een goed voorbeeld van.

OBD slot

Het OBD slot beschermt de OBD stekker. Waarom is dat belangrijk? Dat komt omdat via de OBD stekker hackers nieuwe sleutels kunnen inlezen en er vervolgens zo met je camper of bedrijfsbus vandoor kunnen gaan. 

Met een OBD slot blokkeer je de toegang tot de OBD stekker en kun je dus een hoop ellende voorkomen. Wat ons betreft mag dit mechanische slot dan ook niet ontbreken als het om het adequaat beveiligen van je bedrijfsbus of camper gaat.

Versnellingsbakslot

Het versnellingsbakslot zorgt voor blokkering van de versnellingspook en is daardoor zeer effectief omdat het niet meer mogelijk is om vanuit de bestuurderscabine te schakelen. Tijdens de rit laat je de sleutel in het slot zitten, je verwijdert de sleutel weer als je op de plaats van bestemming bent. Met de sleutel in je hand weet je dus dat het versnellingsbakslot vergrendelt is en je het voertuig veilig hebt achtergelaten.

Laadruimtebeveiliging

Het beveiligen van de laadruimte is alleen van toepassing als je een bedrijfsbus hebt. In tegenstelling tot sloten van andere merken, wordt laadruimtebeveiliging van Bearlock aan de binnenzijde van de laadruimte gemonteerd. 

Op die manier is het voor inbrekers niet duidelijk waar de sloten precies gemonteerd zitten waardoor het inbreken een stuk lastiger wordt. Bovendien worden de sloten aan de binnenzijde van de laadruimte beschermd tegen weersinvloeden waardoor ze veel langer meegaan dan sloten die weer en wind moeten doorstaan.

Een belangrijk onderdeel bij laadruimtebeveiliging is het gebruik van raamroosters. Heb je dus een bestelbus met ramen, dan is het plaatsen van roosters een must. Doe je dat niet dan kunnen inbrekers eenvoudig de laadruimtebeveiliging omzeilen en alsnog via de ramen de laadruimte betreden.

Sloten zelf inbouwen of laten inbouwen?

Om kosten te besparen willen sommige ondernemers de Bearlock sloten zelf installeren. Maar ons advies is om altijd naar een Bearlock dealer te gaan en daar de sloten te laten installeren. 

De reden hiervoor is dat je dan een certificaat ontvangt dat je een officieel Bearlock slot hebt laten installeren door een gecertificeerde dealer. Dat is goed voor de garantie maar ook om bij de verzekeraar aan te tonen dat je bus adequaat beveiligd is. Met een inbouwcertificaat wordt je voertuig vrijwel altijd direct geaccepteerd.